niedziela, 5 czerwca 2016

Truskawkowa przyjemność!

Ostatnio pełną parą rozpoczął się sezon na truskawki - moje ulubione letnie owoce.Nie mogłam tego nie wykorzystać, dlatego upiekłam ciasto.Nie jest ono dietetyczne. Jedyne co w nim zmieniłam: to że zamiast mąki pszennej dodałam kukurydzianą, która nadała ciastu piękny, żółty kolor i chrupkość.Jeśli chcecie by w waszej kuchni w końcu zapachniało truskawkami, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :)
Uwaga!!
Ciasto znika w mgnieniu oka :)

Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 4 jaja
- 2\3 szklanki oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru (możecie dać mniej)
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- kilka truskawek (według uznania)

Przygotowanie:
Zmiksować razem jogurt, jajka, olej, cukier i dodać resztę składników, oprócz truskawek.Zmiksować na gładka masę.Przelać masę do tortownicy o średnicy ok.26 cm.Na wierzchu układać truskawki i lekko wciskać je w ciasto.Piec w temperaturze 180 stopni przez ok.godzinę.Smacznego!



2 komentarze:

  1. Świetny przepis na pewno wypróbuje :)
    A blog jeszcze lepszy,kawał dobrej roboty.
    Zapraszam do mnie :D

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz motywuje mnie do dalszego pisania i za każdy z całego serca dziękuje <3