Ostatnio pełną parą rozpoczął się sezon na truskawki - moje ulubione letnie owoce.Nie mogłam tego nie wykorzystać, dlatego upiekłam ciasto.Nie jest ono dietetyczne. Jedyne co w nim zmieniłam: to że zamiast mąki pszennej dodałam kukurydzianą, która nadała ciastu piękny, żółty kolor i chrupkość.Jeśli chcecie by w waszej kuchni w końcu zapachniało truskawkami, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :)
Uwaga!!
Ciasto znika w mgnieniu oka :)
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 4 jaja
- 2\3 szklanki oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru (możecie dać mniej)
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- kilka truskawek (według uznania)
Przygotowanie:
Zmiksować razem jogurt, jajka, olej, cukier i dodać resztę składników, oprócz truskawek.Zmiksować na gładka masę.Przelać masę do tortownicy o średnicy ok.26 cm.Na wierzchu układać truskawki i lekko wciskać je w ciasto.Piec w temperaturze 180 stopni przez ok.godzinę.Smacznego!
Smakowicie wygląda! Uwielbiam truskawki! :D
OdpowiedzUsuńhttp://justdaaria.blogspot.com/
Świetny przepis na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńA blog jeszcze lepszy,kawał dobrej roboty.
Zapraszam do mnie :D